MENY

Ungdomsverksamheten – en prunkande eternell

Silly season. Vår. Vardagliga, värkande våndor, vämjelig väntan. Vilsenhet. Tillvaron är som en trädgårdsmästares som inte vet hur blomningen blir kommande säsong. Men i Borlängebandyn finns en ständigt spirande blomma, en sällsynt skön eternell – och inte av den sort som låter sig torkas.


Ungdomsverksamheten! Säsongen 2018–2019 så blomstrande att P13-laget nådde final i den egna cupen, P16 utvecklades rejält och att föreningen återigen satsade på ett lag i P18 Elit som vågade ta för sig.


– Jag är nöjd med det mesta, truppen var väldigt tunn och visst hade det behövts fler för att kunna ställa upp med en tillräckligt bred trupp, men det finns kvaliteter hos de spelare som var med, konstaterar ledaren och tränaren Jocke Nyström.


Laget Borlänge ställde på benen kunde inte mäta sig med de allra bästa på övre halvan. Där fanns till exempel SM-finalisterna Edsbyn och Ljusdal. Däremot stod man upp bra och vann en hel del matcher mot lagen på den nedre tabellhalvan.


– Vi höll jämn nivå med många. Vi har ödmjuka, talangfulla, intelligenta och smarta spelare som har stora möjligheter att bli riktigt, riktigt bra. Alla födda -02 som är bandyns nya guldgeneration där flera spelare också återfanns i Elitserien, och i de allsvenska lagen.


– Och tänk att vi var det enda laget med en kvinnlig spelare. Thea Friedrich är unik, fortsätter Jocke.


Till nästa säsong bildar fjolårssäsongens P18-lag förmodligen stomme i det lag Borlänge Bandy hoppas kunna ställa upp med i P19 Elit. 


– Det är vad spelarna vill och i så fall blir det första gången vi har ett lag i landets högsta ungdomsserie.


Jocke Nyström gläder sig också över att tjejgruppen, en annan av blommorna i bandyplantagen, vuxit sig både större och starkare. Tjejerna, som för ett par år sedan sa att de ville spela matcher, har fått vara med i återkommande poolspel. Där är resultaten inte viktigaste utan att spelarna får spela matcher. Jocke har skött verksamheten tillsammans med Lina Vahrén och Peter Lysén.


– Elva spelare har kört kontinuerligt. De flesta har varit med två gånger i veckan. De flesta är födda 2007, den yngsta född 2011. Men alla har blivit så duktigare, de är triggade på bandyn och har kommit över det jag kallar försiktighetströskeln. Vi avslutade säsongen med en föräldramatch, de var många som inte alls hängde med tjejerna, berättar Jocke, som har förhoppningar, nej som mål, att få ungdomsverksamheten att växa rejält.


– Vi ska dammsuga hela området kring och nära Tunet och Romme. Varenda unge ska tillhöra Borlänge Bandy.


Och alla ni som väntar på hur saker och ting ska lösa sig; begrunda Albert Einsteins ord. ”Jag tänker aldrig på framtiden. Den kommer tids nog.”


GLAD PÅSK!

Bookmark and Share

Webdoc CMS