MENY

Trevligt Kalixfolk på plats på Tunet

”Man blir jäkligt full på hartass!”, sade trevligt folk från Kalix på en resa under 1970-talet och blängde in i ett akvarium fullt av foreller som skulle bli middagsmat åt gäster på värdshuset Vita hästen i Österrike. Någon började nynna på Schuberts ”Die Forelle”.


”Men gott är det” tillade det glada Kalixfolket och berättade om hemkommunen, om den vackra skärgården långt in i Bottenviken, trafiken på E4-an som gick och fortfarande går förbi, om småföretagen som sysselsatte (och sysselsätter tusentals) att de flesta som hade jobb ändå var anställda inom kommunen – som då liksom nu styrs av ett vänsterblock. Sedan beställdes wienerschnitzel och mer ungt vin. Forellerna fick förlängd frist.


Sällskapet diskuterade både annan idrott och bandy, men samtalet gled otvunget in på brandy. Då, för 4–5 decennier sedan, fanns inte den ädla sporten i organiserad form i Kalix (Kainuu på finska och Gájnaj på lulesamiska). Det finns den nu och har frodats i en miljö med flera starka lag. Nu närmare 30 år gammal och med flera års elitseriespel; och trevligt folk från Kalix har flyttat ner till trevligt folk i Borlänge.


Christian Frohm, skarpskjutande forward med spel i pojklandslag på meritlistan och Niclas Rönnqvist, stabil försvarsspelare, har båda djupa rötter i Kalix och spelar nu för Peace & Love City och studerar på Högskolan i Dalarna. Christian för att bli energiingenjör, Niclas går tekniskt basår (en grundplattform för vidare utbildning till ingenjör). Båda har verkligen kommit in i sitt nya gäng.


– Vi trivs jättebra med stan, skolan och med laget. Mottagandet vi fått är fantastiskt, säger de båda norrbottningarna som var och en är flera år yngre än bandyn i Kalix.


I söndagsmatchen ställs de mot sitt gamla lag, en av allsvenskans största favoriter till seriesegern.


– Intressant. Vi har liksom aldrig varit i den situationen tidigare, och det känns konstigt att möta gamla kompisar som vi spelat med, umgåtts med och rest så mycket tillsammans med.


Christian har extra supporter sig under söndagsmatchen och hade det även i den målrika hemmapremiären mot Västanfors. Morfar Kjell och pappa Daniel, som också spelat bandy på hög nivå, finns på läktarplats.


Den här gången blir det extra tufft för Peace & Love City. Kalix är ett mycket bra lag med flera spjutspetsar. Lagkaptenen Johan Sundqvist och Anton Khrapenkov har redan visat sin målfarlighet i år i de båda segermatcherna mot Västanfors (10–2) och Katrineholm (7–2) samt i lördagens bortamatch mot Rättvik där det blev oavgjort 6–6.


– Det blir en svår uppgift, men mot Kalix kanske det bli så att vi inte behöver styra spelet. Det kan passa oss. Vi har flera bra och snabba kontringsspelare, det gäller att hålla ihop försvaret riktigt bra också, kommenterar P & L Citys tränare Thomas Linder som har full respekt för söndagens motståndare.

Text: Gugge Häglund


kalix-1.jpg

 

Trevligt Kalixfolk i Borlänge och Peace & Love City. Christian Frohm och Niclas Rönnqvist är taggade inför matchen mot sina gamla lagkompisar.

Bookmark and Share

Webdoc CMS