MENY

Starka släktrötter bidrog till valet av bandy och rollen som målvakt

Han har definitivt alla knivar i lådan som det heter; har inte heller otur när han tänker (omskrivning för dumskalle) eller var den som i barndomen togs ut sist när det skulle väljas spelare.
Han blev målvakt ändå!


Intresset och arvet från tidigare generationer blev avgörande. Släktrötterna satt så djupt att det inte fanns utrymme för andra bandytankar att gro.


– Min pappa Nichlas var målvakt, min farbror också båda i Katrineholm. Där spelade också min farfar Tommy som var med om att ta SM-guld 1972. Så jag har ju fått och får fortfarande ett perfekt stöd. säger Hampus Lindén, ett av de fem nyförvärven i Peace & Loves Citys trupp säsongen 2017–2018. Tillsammans med Wictor Alm och Adam Reyier bildar han A-lagets målvaktstrio kommande säsong.


Utanför bandyn jobbar han som elevassistent på Maserskolan i Borlänge. Han är född och uppvuxen i Katrineholm, ett av Sveriges bästa bandyfästen från sent 1960-tal och en bit in på 1970-talet. Herrlaget tog tre SM-guld (1969, 1970 och 1972) och damlaget blev svenska mästare såväl 1974 som 1975. Det är i den myllan Hampus Lindén fostrats till en fysiskt liten men i andra avseenden ganska stor bandymålvakt.


– Jag är kanske inte så lång, men försöker kompensera det med att vara vig och reaktionssnabb. Förhoppningsvis har jag fått en ganska hyfsad spelförståelse också eftersom jag provat på så mycket. När jag var yngre höll jag på med de flesta sporter, även hockey där jag var utespelare. Men det blev bandy, den innehåller allt. Hockey, fotboll, andra bollsporter, gymnastisk smidighet och man måste vara bra på alla moment. Det går inte bara att skjuta bra eller åka skridskor snabbt, hävdar Hampus.


Under sin fortfarande korta karriär har han hunnit med en del framgångar. Det har blivit ett SM-guld med Edsbyn för P20, ett silver i P18 och P20, även de för Edsbyn, där han gick ur bandygymnasiet nu i våras. Dessutom har han ett EM-guld för P17-landslag.


Förra säsongen dubblerade han och spelade både i Edsbyns P20-lag och Katrineholms allsvenska lag. Katrineholm åkte ur allsvenskan och ville behålla sin målvakt. Men spel i Borlänge och Peace & Love City lockade mer.


– Jag ville fortsätta spela allsvenskt. Andra klubbar hörde av sig, men inget så attraktiv som denna. Dels gjorde det här laget en lysande säsong, dels var deras val av tränare av stor betydelse för mig.


Försäsongen har ju trots den fantastiska slutsegern i Leksands Sparbanks Cup varit väldigt mycket upp och ner. Spelförmågan finns där, kunnandet, viljan och talangen i laget. Men Hampus ser framåt.


–Ju mer istid vi fått på stor plan, som uppe i Rättvik, desto mer har vi kommit igång. Vi behöver några riktigt rejäla pass; då kan vi snart vara där vi kan och bör formmässigt och resultatmässigt, kommenterar Hampus Lindén när det återstår bara några dagar till seriepremiären i den nybildade allsvenskan.
Text: Gugge Häglund


hl-2.jpg

Målvakt med starka släkttraditioner från förra bandyfästet Katrineholm.

Bookmark and Share

Webdoc CMS