MENY

ÖSK Bandy har blivit vid sin läst

”Åh Örebro, gamla fina Örebro. Kex och skor finns inte kvar, men bandyn är underbar…”


En liten omstöpning av ÖSK-visan understryker det faktum att bandyn och annan idrott i Närkemetropolen kunnat bli vid sin läst betydligt mer bestående än de skomakare och den skoindustrin som sedan 1890-talet var stadens nav. Märken som t.ex. Rex, Oscaria, Victoria, Marks och Kronan klädde miljontals svenska fötter i flera decennier. Konkurrens från utlandet på 1960-talet gjorde att de svenska skotillverkarna försvann en efter en. Sista skofabriken av alla de drygt ca 350 som funnits i Örebro lades ned 1981. Nu är det bara i Kumla, också en skometropol, som man kan känna sig Kavat.


Parallellt med skoindustrin växte också ett starkt idrottsliv upp. Störst och starkast av alla blev Örebro SK som bildades 1908 och i den skapelsen fanns det som nu är Örebro SK Bandy. Klubben är en av de mest framträdande i svensk bandyhistoria. Man spelade oavbrutet i högsta serien från 1931 fram till 1990 med fem SM-guld på meritlistan och 63 säsonger sammanlagt i högsta serien. Bland storheter som spelat för ÖSK finns Orvar Bergmark, Bengt ”Pinnen” Ramström, Benny Lennartsson, Olle Sääw, Sören Andersson och Tage "Tjappe" Magnusson. Senast ÖSK fanns i högsta serien var 2008–2009 då man föll ur. Sedan dess har laget återfunnits i allsvenskan.


Efter fjolåret tappade man flera viktiga spelare, men ur askan steg en ”Fågel Fenix” som gjorde en imponerande försäsong och sågs som en av favoriterna till seriesegern denna säsong. ÖSK inledde också starkt, vann en storseger mot Peace & Love City med 8–2 hemma men som sedan haft en del problem. Samtidigt har P & L City lyckats mycket bra på sistone. På onsdagskvällen möts de båda lagen på Tunet


– Det blir en öppen match, i den här serien kan alla slå alla. Vi har förlorat mot dem ett par gånger, så snart bör det väl komma en seger. Den rad av segrar vi har kan förstås bli bruten, men jag tror och hoppas att det inte blir mot Örebro, säger Peace & Love Citys tränare Per Fosshaug.


Han är mycket nöjd med lagets insats i de senaste omgångarna och att det finns en homogenitet som många andra saknar.
– Vi har ett lag med väldigt bra spelare. Men ingen sticker ut, motståndarna kan inte plocka bort några av oss och tror att det lyckas. Det känns skönt och det är en styrka att alla kan vara med och bidra lika mycket.


Det låter som en genklang av rockstorheten Canned Heat, en av gästerna på Peace & Love sommaren 2017 och en av deras största hits – ”Let´s work together”. Värd att lyssna på, värt at tänka på.


osk-plc--140.jpg


Matchen på Tunet startar i morgon 19.00.

Bookmark and Share

Webdoc CMS