MENY

Omskolad för att hålla tätt bakåt

Den som har småbarn, kanske många andra också, vet genom kommersialismens malande hjärntvätt att libero (med stort L) är något för att hålla tätt där bak. Inget läckage tack. I bandyvärlden finns också libero, en roll där det tveklöst gäller att hålla tätt bakåt. Inga ”skitmål” tack. Rollen är ganska fast, inte alls med det frihetsutrymme som finns i det italienska ordet med samma stavning.


Hampus Åkerman i Peace & Love City är libero. Omskolad så sent som i höstas före träningsmatcherna från sin vanliga position som antingen halv eller mittfältare.


– Nytt och svårt, men det känns som om det går bättre och bättre. Mitt ansvar är att vara sista gubben innan motståndarna i sämsta fall kommer fram till vår målvakt. Men jag kan inte vara lika offensiv som jag varit tidigare, säger han.


Han är beredd på tuffa bortamatcher mot Nässjö och Tranås på lördag respektive söndag. I vintras stod han på läktaren när Peace & Love City hade dubbelmöte med de småländska lagen. Det blev seger mot Nässjö, en märklig förlust mot Tranås.


– Jag var skadad då, fick en smäll mot Boltic och var tvungen att vila några matcher. Hur bra Nässjö eller Tranås är den här säsongen har jag ingen större koll på. Egentligen spelar det ju ingen roll vilka vi möter, vi har ett jobb att sköta och ska göra det så bra som möjligt.


Förlusten senast mot Kalix rensades undan på tisdagsträningen.


– Den var väldigt bra, och vi kom på andra tankar. Första halvlek mot Kalix var den sämsta vi gjort denna säsong. Vi får definitivt inte upprepa det som hände i söndags, vi måste vara skärpta.


Hampus Åkerman, som växlat med Fredrik Andersson som libero, kom till Borlänge säsongen 2013–2014, närmast från Rättvik där han gjorde ett par säsonger. Tidigare spelade han för Örebro.


– Jag trivs här och vi kommer att bli bättre och bättre under säsongen när vi fått spela ihop oss ännu mer. Vi är förresten överraskande bra med tanke på hur många nya spelare som kommit in.


Både Nässjö och Tranås har inlett säsongen lite överraskande svagt, men det finns skäl att vara ”taggad till tusen”. Nässjö är ett legendariskt bandyfäste, Tranås har också en stark tradition. En resa till det kristna (?) Småland gör det klokt att tänka på bibelcitatet ”Lycklig är den som alltid fruktar, den som förhärdar sig drabbas av olycka.”


Text: Gugge Häglund


hampus_libero-1.jpg
Hampus Åkerman, libero och siste gubben bakåt i årets upplaga av Peace & Love City.

Bookmark and Share

Webdoc CMS