MENY

Nykomling och lillebror som blev storebror väntar Peace & Love City i helgens matcher

Både Åby/Tjureda och Frillesås är nya bekantskaper för Peace & Love City som inleder utflykten till södra Sverige på lördagseftermiddagen mot just Åby Tjureda, ett lag som ligger på gränsen till bandyfästena på det småländska höglandet med lag som Vetlanda, Tranås, Nässjö och även Sävsjö där Jonas Claesson gjorde debut i A-laget som 13-åring.


Åby/Tjureda har sin hemmaplan strax utanför Växjö och gick upp i Bandyallsvenskan senaste vårvintern efter att ha vunnit sin kvalgrupp överlägset och inte förlorat en enda av de sex matcher man spelade.


Laget tränas av förre elitseriespelaren Björn Einarsson och har inlett årets seriespel med två uddamålsförluster (mot Tranås och Lidköping) och en oavgjord match (mot Kungälv). Truppen består till stor del av spelare som fostrats i den egna föreningen. Banden med Vetlanda är starka och i år har man förstärkt med bl.a. rutinerade Jesper Hvornum som tog SM-guld med Sandviken 2012 och som spelat både i Norge och Ryssland och även hunnit med en säsong i Falu BS. En spelare som Peace & Love City får se upp extra med är Filip Binge, duktig målskytt.


På sin hemsida skriver Åby/Tjureda, som möter Falu BS på söndag, berömmande om sina motståndare. ”…även om man tappat en del tongivande spelare är det ett bra lag som besöker oss på lördagen…” 


Söndagens motståndare för Peace & Love City är Frillesås Bandy. Frillesås ligger fem kilometer sydsydväst om Ringhals kärnkraftverk och mellan Varberg och Kungsbacka.


Halland är ett pärlband av framgångsrika lag i olika bollsporter, som mest utövas under sommarhalvåret. Från söder till norr finns lag som vunnit SM-guld i fotboll, handboll, volleyboll och såväl EM-, VM- som SM-guld i bordtennis. Men bandyn har aldrig varit speciellt stark i jämförelse med andra sporter - utom i Frillesås och trakterna kring Värö och Värö Bruk.


Länge låg Frillesås i skuggan av Sunvära, bandydominanten i norra Halland fram till någon gång på 1980-talet. Då tog lillebror över och idag är det Frillesås som är klart ledande och som har ett slagkraftigt lag. Mycket tack vare den bandyfrälste före detta grönskahandlaren Erland Johansson, pensionär numera, som plöjt ner både pengar och tillsammans med många andra mycket ideellt arbete i klubben tillsammans med många andra.


Sedan 1960 har Frillesås successivt byggt upp sin styrka och är idag ett etablerat och svårspelat lag med många egna förmågor men också med spelare med förflutet i det GAIS som ”dansade några vintrar”. Största problemet: trots konstfruset är man aldrig helt säker på att isen håller på hemmaarenan. I år har man spelat de två första i dels Nässjö, dels Ale/Surte. De tre spelade matcherna har resulterat i en seger, en oavgjord och en förlust.


Mattias Johansson, som spelat i Kungälv och Villa, är spelande tränare och när han flyttade hem till Frillesås fick han med sig sin bror Fredrik – också med förflutet i Kungälv och Villa.

Bookmark and Share

Webdoc CMS