MENY

Nummer ett, därtill nödd och tvungen

 

Han har en egen julsång, sjungen helt av Jussi Björling. Han är känd som en av två i en populär ungdomsserie och hänger i taket på Sixtinska kapellet i en fresk som beskriver. Känd långt innan han föddes. Världskänd, till namnet.


Glöm Mattias, Marcus, Christoffer, Ludvig (eg. Ludowicus), Alexander, Thomas och andra som religionen och världshistorien satt i sina rullor över apostlar, helgon och kungliga storheter. Adam var först!


Vår Adam, Reyier i efternamnet, känner varken till Adams julsång eller fresken i påvens privata kapell i Rom. Han har åldern inne för att ha sett serien och TV–filmen vars första avsnitt gick 1999; året innan Adam Reyier, målvakt i Peace & Love City, föddes.


Nu är han, därtill nödd och tvungen, nummer ett i det allsvenska lag som för tillfället hackar betänkligt. I senaste omgången skadades målvaktskollegan Wictor Alm, Adam fick ta över direkt och vem han får med sig till kommande bortamatch mot Tillberga är oklart. För inte är det väl läge att kalla in släktingen Emil Ingman?


– Ingen aning. Men Wictor lär väl vara borta till nästa vecka, säger Adam som fyller 19 år i februari.


Han är egen produkt som det heter. Kom med av en slump vid 15 årsålder. P16 saknade en målvakt, en kompis han spelat fotboll med tipsade honom och Adam som stått i mål både i fotboll och ishockey lät sig lockas.


– Jag hade spelat bandy lite i skolan tidigare och stått i mål både i fotboll och ishockey, så jag tyckte att det kunde vara kul att testa. Dessutom har jag alltid tyckt det varit roligt att vara målvakt. Det är något speciellt med det, vad exakt kan jag inte förklara.


Sedan var han fast för att sakta växa in i seniorlaget och bli en målvakt som stortrivs i laget och med att åka ut till Tunet för varje träning.


– Jag blev ganska väl omhändertagen. Både ”Allan” (Patrik Allanson-Roos) och ”Sebbe” (Sebastian Eriksson) tog hand om mig och skapade en bra stämning och trygghet. Det är en trygg känsla i den här klubben och roligt att vara en del av laget.


Adam vill ogärna sätta betyg på sig själv som målvakt, men har ändå en klar bild över vad han vill och hur han vill bli uppfattad.


– Som en målvakt som skapar trygghet, styr baklinjen och hjälper till att hålla koll på motståndarlagets anfallare, säger han.


Uppförsbacken för honom och laget har varit ansträngande på sistone. Men kompetensen och slagstyrkan finns.


– Vi har släppt in för många skitmål och inte lyckats framåt, vi har inte heller haft någon speciell tur. Men nu gäller det att hitta tillbaka till det vi hade på försäsongen. Det är många nya i laget, men jag tycker att vi har fått ihop det väldigt bra när vi visar vår egentliga kapacitet.


Den hastig påkomna rollen som nummer ett tar han med lugn. Han vill inte rangordna vare sig själv eller kollegan Wictor Alm.
– Vi håller bra nivå och är duktiga på olika saker och hjälper varandra. Men visst är det roligare att vara ute på planen än att sitta på bänken, konstaterar han.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Adam Reyier, med släktrötter i Koppslahyttan utanför Borlänge, har alltid gillat den ibland otacksamma rollen som målvakt. Bakom honom kollegan Wictor Alm.

Bookmark and Share

Webdoc CMS