MENY

Magnus ser till att hålla butiken öppen

En seriematch i bandy mellan Katrineholm och ett lag från Borlänge hade varit en utopi i slutet av 1960-talet och början på 1970-talet. Borlänge befann sig i lilleputtars land, legendaren Per Fosshaug var blott en knatte och Katrineholms SK härskade. Laget vann SM-guld 1969, 1970 och 1972 och deltog i alla slutspel utom ett på just 1970-talet.


Nu, 50 år senare, möts Peace & Love City och Katrineholm i lördagens match på Tunet. Sista omgången för säsongen i bandyallsvenskan, och Peace & Love City ligger före i tabellen. Bakom kulisserna men ofta ändå väldigt synlig finns Magnus Jonsson, materialförvaltare och trogen Borlängebandyn in i minsta cell.


Orden solidaritet och lojalitet har förekommit på den här sidan tidigare. Majestätiska och värdeladdade ord. I det sammanhanget är Magnus Jonsson bildligt talat en av juvelerna i kronan.


– Utan honom hade inte mycket fungerat, han har jobbat dubbelt hela säsongen och skött det helt fantastiskt, berömmer Peace & Love Citys tränare Thomas Linder.


Magnus har varit med i Borlänge Bandy och Peace & Love City i sammanlagt drygt 40 år.


– Jag började med bandy när klubben höll till på planen utanför Hagagymnasiet och har hunnit med en hel del. Spelat, varit lagledare, tränare för A-laget och nu materialförvaltare, berättar han själv.


Antalet matcher som senior blev ganska många, men hur många har han svårt att ge svar på.


– Det blev fler än 21 i varje fall, säger han med glimten i ögat.


Rollen som materialförvaltare delade han tidigare med Thomas Eriksson, pappa till Sebastian, men den här säsongen har Magnus i stort sett skött allting själv. Oavsett om det är träning eller match har det varit och är mycket att hålla reda på. Bollar, klubbor, tejp, vattenflaskor, tränings- och matchkläder, träningströjor, matchkläder, att skridskorna är välslipade och mycket mer.


– Det är ganska mycket att hålla reda på, allt ska ju finnas tillgängligt så att spelarna kan fokusera på själva bandyn. Men jag får en del hjälp, spelarna tömmer tvättmaskinen regelbundet och lyckligtvis tvättar de själva sina underkläder.


Publiken har sett Magnus lämna spelarbåset titt som tätt under matcherna. Då har det oftast gällt en eller ett par skridskor som måste slipas om eller en skena som måste bytas i all hast.


Magnus Jonsson jobbar på sektionen för Spårtrafikregler på Transportstyrelsen och har alltså en bred skenvana. Hans insatser för Borlängebandyn är definitivt inte skenbar utan i allra högsta grad verklig och betydelsefull. Tränare Thomas Linder lovordar honom som bekant, Magnus själv poängterar själv en materialförvaltares roll.


– Det låter kanske skrytsamt (han är inte det, red. anm.), men om jag inte varit här och jobbat, så hade det varit lika bra att stänga butiken.

magnus_j.jpg

Magnus Jonsson, en välslipande man och en förutsättning för att ett lag ska fungera.

Bookmark and Share

Webdoc CMS