MENY

Ludde hoppas på laget och samarbetet

Liraren Ludde, Luddes första cup, Ludde blir en lirare, Luddes salta sommar etc.
Göteborgsjournalisten och författarinnan Viveca Lärn har skrivit en bokserie om en liten kille som älskar fotboll mer än det mesta i livet. Han är hängiven sin sport, träningsvillig, ständig optimist, lite ängslig över sin egen förmåga, lite disträ och en lustigkurre. Alla citat (i kursiv stil) är tagna från dessa böcker


I Peace & Love City heter hans motsvarighet, om än i äldre upplaga, Frid, Ludvig Frid - bandyspelare.


Ska vi inte träna i kväll…Vi måste väl vara på topp”. Citat ur en av Luddeböckerna.


– Jag tycker om att träna och får syssla med det roligaste jag vet. Harr inte missat många träningar. Jag tycker det är kul, och ger jag mig in i någonting, så vill jag göra det till minst hundra procent. Träningen gör mig bättre, den gör laget bättre, säger ”vår Ludde”, P & L-försvararen varit Borlängebandyn trogen under karriären.


I Viveca Lärns böcker har huvudfiguren en pappa som bor i Hudiksvall. Det har inte Ludvig Frid.


– Men större delen av min släkt bor i Edsbyn, där jag är född. Mina morföräldrar bor kvar där liksom mina två storebröder, två farbröder och en faster.


”Vilken bollkänsla den killen har. Han kommer att gå långt.”


Bandyn sitter i släktträdet, någon annan sport hade varit otänkbar, nästan en kränkning mot ätten Frid. Farbröderna, fastern och Luddes pappa Håkan har spelat för Edsbyn i bandy liksom båda bröderna.


Det var nära att Ludde hamnade där också. Men i Borlänge hade man upptäckt hans talanger och spelkänsla.


– Jag var upp till Edsbyn när jag skulle börja på gymnasiet och provtränade. Samtidigt hade jag fått ett seniorkontrakt här hemma och bestämde mig för att stanna här. Med facit i hand var det ett bra val tycker jag. Det var mer än bara bandyn som avgjorde, berättar Ludde, bara 23 år men nu inne på sin åttonde seniorsäsong i Borlängebandyn.


”Ludde är den roligaste gubbe jag vet…”


– Alla i laget verkar se mig som en skämtare. Jag gillar att slänga käft och retas och håller väl på med en del jäkligheter ibland. Men utan att gå för långt. I ett omklädningsrum ska det vara lite käbbel.


I de senaste matcherna har Ludvig Frid känts självklar, även om konkurrensen är stenhård och det gäller att ge nästan mer än sitt yttersta. Ludde hade det tufft ett tag, men så gjordes skridskobytet...


– Pelle Fosshaug drog in mig i sliprummet, tog tag i mina skridskor och sa bara – nu får du ta och åka iväg och skaffa nya. De här duger inte. Han var mycket bestämd. Mina skridskor hade blivit så mjuka och slitna att de bara vek sig. Men jag brukar inte tänka så värst mycket på utrustningen. Åker jag skidor kan det hända att jag till och med får gå ner i en backe för att jag inte vallat, skrattar Ludde.


Skridskobytet gav resultat, många menar att Ludde höjt sig några snäpp. Liksom laget.


Närmaste motståndare, på bortaplan, är Nitro Nora, som betecknar Peace & Love som ” seriens hittills största överraskning”. Uppgiften blir tuff för P & L City, det brukar den bli mot Nitro Nora som har ett par av allsvenskan mest rutinerade och lurigaste spelare – Jesper Bryngelsson och Tomas Knutsson.


– Vi får se till att ha lite extra koll på dem, men framför allt ska vi fokusera oss på det vi själva ska göra och försöka se till att dt är laget som gör en bra insats. Vi ska känna att vi gör något bra tillsammans. Samarbete ger alltid bättre styrka, poängterar Ludde Frid.


collage.jpg

 ”Liraren Ludde” alias Ludvig Frid. Trogen Borlängebandyn och en lustigkurre som i motsats till de flesta i laget gillar gammal rockmusik och artister som till exempel Creedence Clearwater Revival och Jerry Lee Lewis.

Bookmark and Share

Webdoc CMS