MENY

Kalle, en tuffing med vinnarskalle

Lidköpings AIK, bildat 1968 och en sammanslagning av de två bästa av de totalt 14 bandyklubbar som fanns i trakten förr, och anrika Boltic med sju SM-guld i rad 1979–1985 och ytterligare två (1988 och 1995) är Peace & Love Citys motståndare på bortaplan denna helg. Tuffa motståndare. Lidköpings AIK är ett av de målrikaste lagen hittills i Bandyallsvenskan och i Boltic finns gott om rutin.


Kalle Hammar, backtuffing i Peace & Love City, är en av dem som ska se till att hålla så tätt bakåt som möjligt.


– Jag förstår att båda lagen är starka och att vi kan få det svårt. Men det gäller att ta fram vinnarskallarna och se till att vi gör vårt bästa, poängterar Kalle.


Kalle värvades från Rättvik våren 2017 och började träningen med Peace & Love City redan på senvåren och innan Pelle Fosshaug blev klar som tränare. Från Rättvik tog Kalle Hammar inte bara med sig alla den erfarenhet han fått av seniorbandy utan också två års studier för att bli idrottstränare. Följer hans vinnarskalle med även utanför bandyplanen tar han examen i Idrottsvetenskap nu till sommaren. Plattformen från gymnasiet var annars samhälle, media och teknik. Men valet föll trots det på tre år studier inom idrotten.


– Varför kan jag faktiskt inte svara på ordentligt, men det kändes ändå naturligt. En hel del är ganska lätt, annat väldigt svårt. Vi läser till exempel fysiologi och nutrition, alltså näringslära. Knepigt. En hel del annat handlar om träningslära och hur man bygger upp styrka och smidighet, berättar Stockholmsfödde Kalle.


Han föddes och växte upp på ”riktiga Söder”; nära Södra station bakom Medborgarplatsen och inte så långt från Zinkensdamm, Stockholms vädernyckfulla bandy-Mekka. Mamman försökte få honom att satsa på konståkning (han vet vad en Trippel-Salchow är), men med bara tjejer i omgivningen blev det svårt för en sjuåring att fortsätta på skridskor med spetsiga taggar, piruetter, toeloop, ögel, flip, lutz och axel.


Det blev boll- och skridskofostran med Hammarby på Zinkensdamm i stället. I släktträdet fanns ingen med bandybelastning, det föll sig naturligt för Kalle satt satsa och engagera sig ändå från pojklagsår upp till junioråldern.


Sedan blev det flytt till Edsbyn och bandygymnasiet där med bland andra Marc Samuelsson och spel i landets kanske mest suveräna ungdomslag. Efter det blev det tre säsonger i Rättvik och nu alltså Peace & Love City.


– Jag trivs otroligt bra i Borlänge. Det här gänget är grymt och jag tycker att det är underbart härligt både i omklädningsrummet med allt snack och på planen. Här finns en uttalad vinnarmentalitet som jag inte sett på andra ställen och jag känner mig hemma här, jag slappnar av.


Han tycker att han utvecklats ordentligt sedan gymnasieåren i Edsbyn och även åren i Rättvik. Snabbheten både i skridskoåkningen och passningsspelet har förbättrats. Vinnarskallen och tuffheten är desamma. Kalle är känd för att vara en hårding att möta.


– Jag vill spela fysiskt, jag vill inte förlora. Men om jag spelar fult nej, det tycker jag inte.


I helgen ska vinnarskallen tas fram och profileras extra mycket. Hos Kalle. Hos hela laget. ”För mycket av en bra sak kan vara underbart!” sa en klassisk filmskådespelerska en gång.


– Jag tror inte det är dåligt att vi känner att vi kan vinna flera gånger. Bara vi inte blir övermodiga utan vågar spela vårt spel, vågar ta risker ibland. Det är då man kan lyckas.


kalle_fb.jpg
Kalle Hammar, Bajenfostrad backtuffing som inte tänker vika undan denna gång heller. Han vill ta fram vinnarskallen.

Bookmark and Share

Webdoc CMS