MENY

Fyra matcher kvar - Marc vet vad som gäller

Fyra omgångar kvar av Bandyallsvenskan 2017–2018 och en strof från proggmusikens storhetstid dyker upp både i skalle och på grammofonen. ”Vi slog upp varenda en av Marx alla böcker, precis som man slår upp fönsterluckor. Men utan att lösa förstod vi ändå, vem vi skulle bekämpa, vem vi skulle hugga och slå…” (från den ryske diktaren Vladimir Majakovskij).


Marcs alla böcker existerar inte i Samuelssons värld. Han läser lite, säger att han inte har någon ro – men han vet ändå vem och vad som ska bekämpas och slå. Fyra motståndare som har sina respektive kamper att utkämpa. Ljusdal har en liten, liten chans att nå kval till Elitserien, Västanfors och UNIK för att klara sig undan ett kval för att vara kvar i serien och Gustavsberg som vill göra en värdig sorti ur allsvenskan.


– Det har visat sig tidigare denna säsong att serien är jämn och tuff. Alla kan slå alla, så det sista omgångarna blir spännande. För oss är det kanske bättre att det är täta, heta matcher som gäller något extra, säger Marc Samuelsson, Peace & Love Citys näst bäste målskytt denna säsong med tolv fullträffar hittills.


På måndagskvällen spelar han och lagkamraterna i Peace & Love City träningsmatch på Tunet mot hans förra klubb.


Stockholmsbördige Hammarbyfantasten Marc värvades från Rättvik som vass målgörare, han har levererat en del men är inte helt nöjd med sig själv i det avseendet. Som ”krigare” och lagspelare har han fungerat utomordentligt bra för det mesta, måltjuven har dock hållit sig borta ibland.


– Jag borde väl ha gjort en del mål mer, men har missat ganska många lägen. Vad det beror på vet jag inte riktigt. Men det kan ju hända att första året i ett nytt lag med nya miljöer och nya människor kan påverka prestationen, funderar han.


Marc Samuelsson tecknade ett 1-årskontrakt när han värvades till Peace & Love City. Många hade hoppats på en längre period.


– Jag vill skriva på ett år när jag kommer till en ny klubb för att se hur det går och hur det känts. Här har det mesta flutit på bra och Peace & Love City är nog den klubb jag trivts allra bäst i. Det är en härlig stämning, något som Borlänge verkar ha byggt upp i många år och det är lätt att känna sig hemma. Vi pratar inte bara bandy utan också om alla möjliga frågor. Om livet.


Marc läste samhälle, idrott och ekonomi på gymnasiet och efter en period som han kallar ”trassel med jobb” har det sent omsider har det också ordnat sig för honom. Han ville, som en styrelseledamot nämnde, ha ett ”white collar job”, ett tjänstemannajobb – och fick det. Utan krav på vit skjorta och slips…som han ändå önskar sig (”tjejen kan knyta en slips”).


– Det är på kontoret på Kvarnsvedens pappersbruk, jag började för ungefär en vecka sedan. Ett jobb spelar ju in om jag får möjlighet att stanna kvar här.


Enveten som synden, det kan stämma in på en energisk bohuslänska eller en smålänning – eller en tjurig gubbe. Begreppet kan också användas på snart 26-årige Marc Samuelsson. Under hösten var han ganska förkyld en längre period, kroppen var i lite olag; men Marc gick så att säga till jobbet ändå. Trots protester och råd från den närmaste omvärlden.


– Det ska till väldigt mycket för att jag ska stanna hemma och bli sängliggande. Men det kanske inte var så bra, det tog ju längre tid att bli riktigt bra igen. Men nu är allt okay och jag har en bra känsla inför de avslutande matcherna.


Marc hör till de få i Peace & Love City-skaran som när han väljer musik kan tänka sig det Ludvig Frid för ett tag sedan kallade gubbrock.


– Jag är allätare, gillar pop, R´n B och annat. Bruce Springsteen, är det gubbrock? Honom såg jag i Friends arena 2013, det var mycket bra.


Låt oss hoppas att ett litet stycke av Bruce Springsteens klassiker ”Hungry heart” fastnade i hans huvud. ”Everybody´s got a hungry heart, lay down your money and play your part…”. Bruce Springsteen skrev också låten ”No surrender”.


Nu gäller smärta, nu gäller hjärta nu gäller det tilltron på den egna förmågan.


”The mind is the limit”, som någon sagt.


/Gugge Häglund


Anm. Proggen var en svensk musikrörelse som hade sin storhetstid från slutet av 1960-talet fram till de första åren på 1980-talet. Musiken tog avstamp i rocken, texterna var oftast mycket politiska med tydliga vänsterbudskap. Citatet i inledning är från låten ”För full hals” med Nynningen & Totta Näslund.marc-1.jpg
Marc Samuelsson, nu med ett tjänstemannajobb, kan tänka sig en fortsatt bandykarriär i Borlänge. Han stortrivs i Peace & Love City och med den härliga stämningen i laget. På måndagskvällen spelar han och P&L City träningsmatch mot IFK Rättvik, hans gamla klubb.

Bookmark and Share

Webdoc CMS