MENY

Funderingar från ”bröbacken”

Bohus fästning, kexfabriken, de fantastiska barnböckerna om lilla allergiska Eddie, tillverkningen av sportartiklar i ABC-fabriken, Streaplers, spännande geologi, fågel- och sälskyddsområden och närheten till havet. 


Kungälv har mycket att stoltsera med. Men störst av allt är kanske ändå bandyn, en långliggare vida överlägsen dansbandet Streaplers 73 veckor på Svensktoppen med sin låt "Till min kära". Kungälvs bandylag har legat i den högsta divisionen i 31 säsonger och hört till bandyns egen svensktopp betydligt längre än så med en elfte plats i Elitseriens maratontabell.


Det som en gång började som Stadsgränsens IF och ganska snart blev IFK Kungälv är en av alla starka bandymetropoler i Västra Sverige där så att säga vaggan är större än den i Hälsingland. Kungälv har aldrig nått hela vägen fram till en SM-final, men är ett väletablerat lag i de högsta serierna. Några gånger har det varit nära, senast 1987.


– Vi nådde semifinalen 1987 och mötte Motala, som vann mot oss och sedan tog hem SM-guldet. Jag var med laget då trots att jag varken hade spelkänsla eller teknik. Jag var det man kallade en bröback, en som bara slog undan bollen och rensade så gott det gick, berättar IFK Kungälvs lagledare Per Ekholm med ett skratt över sina egna prestationer.


I begynnelsen spelade laget på en damm i utkanten av Kungälv, 1960 flyttades matcherna till Skarpe Nord som blev konstfrusen 1965.


– Där finns det inte någon som slår oss. Skarpe Nord är landets rötnaste (ruttnaste) arena. Det är ständigt problem med isen. Är det inte fuktigt från Nordre älv och havet och problem från trafiken på bron längs E6, så blåser det en massa skräp och förstör banan, kommenterar Per Ekholm lite sarkastiskt över de välkänt usla spelförhållandena på hemmaplan.


IFK Kungälv låg i Elitserien så sent som 2015–2016 men uteslöts och flyttades ner i näst högsta serien till påföljande säsong på grund av ekonomiska problem som gjorde att man inte klarade elitlicensen. Då hade man ett starkt lag på gång, bara ett fåtal spelare finns kvar i dagens trupp.


– Bara tre spelare är med från elitseriespelet senast, bland andra Lukas Persson som brukar göra ordentligt med mål och Micke Lindberg som spelade i landslaget bara för ett par år sedan och är en riktigt bra ledare för laget och alla unga och viljestarka spelare vi har nu.


På lördagen blev det storförlust mot Falu BS som vann med 8–1. Det lär vara ett revanschsuget Kungälv som kommer till spel på Tunet åtföljda av 50-60 trogna supportrar som bokat egen buss för helgresan till Dalarna. Laget ligger placeringen under Peace & Love City.


– Vi vill inte skruva upp förväntningarna för mycket. Laget är ungt och vi ska i första hand sikta på att utveckla bandyn och spelarna. Det är viktigast, poängterar Per Ekholm, den förre ”bröbacken”.


Revanschlustan finns självklart också hos hemmalaget och tränaren Per Fosshaug lovar en sak.


– Vi kommer att ha energi oavsett vilket väder det än blir. Kungälv är en anrik förening, men det var ett tag sedan de var riktigt, riktigt bra. Lukas Persson och Micke Lindberg känner jag ju till och det blir nog tufft. Det är det i alla matcher i denna serie.

Bookmark and Share

Webdoc CMS