MENY

Falu BS har börjat klättringen uppåt

Bempa Ericsson, Tessen Åkerlund, Stefan ”Nypon” Nykvist, Pajen Jonsson, Pölsa Wiklund, Valerij Grachev, Sergei Obuhov, Kenneth Spångberg, Jörgen Momqvist. Namn som får bandynostalgiska ögon att tindra oavsett var klubbhjärtat finns. Alla är profiler i Falu BS från 1970-talet, då klubben spelade hem SM-guldet 1971 och 1974 och var i final 1976, respektive på 1990-talet, då laget vann World Cup 1998 och spelade SM-final 1999. Falu BS var given i bandyns finrum. Då var tankarna på de senaste årens tuffa derbymatcher mot Borlänge långt borta. Lagen fanns i skilda världar.

Men så började kurvan vika nedåt. Falu BS drabbades av en ekonomisk hybris och övermodet ledde så småningom till konkurs 2013 och nedflyttning till division 1. Den bandykultur som funnits sedan 1935 och grott både på gamla Kopparvallen och sedan på Lugnet som blev konstfruset 1975 är dock historiskt stark och Falu BS är på väg uppåt igen. Det blev kval till Elitserien förra säsongen, nu ligger laget på en andra plats i Bandyallsvenskan.


Annandagsderbyt mot Peace & Love City blev ett avbräck i den annars lyckade hösten. Det blev förlust och Borlänge har ett visst övertag när det gäller just senare års matcher mot Falu BS. Derby eller inte; Falu BS´ tränare Joakim Forslund, ny för säsongen efter tre år i Bollnäs som han ledde till SM-final våren 2017, vill inte stirra sig blind på utgången av enstaka matcher.


– Det är två poäng som gäller oavsett vilket lag vi möter. Ett derby känns inte mer dramatiskt än någon annan match, kommenterar Joakim Forslund, som under en säsong i Sandviken var tränare för Per Fosshaug!


Falu BS har visat bra form så här långt i serien, vunnit mot andra topplag och varit stabila i stort sett hela tiden sedan seriespelet. Några alarmerande svackor har inte synts till.


– Hur stabila vi verkligen varit visar sig först senare. Vi jobbar långsiktigt, försöker få till ett grundspel efter våra premisser och vill se till att vi inte har en enda dålig dag. Det går inte i den här jämna serien; som jag tror avgörs först i de fyra sista omgångarna efter VM. Då vill vi vara med, säger Falu BS-tränaren.


I derbyt mot Peace & Love City senast saknades Daniel Bäck, playmaker i Falu BS och en av de viktigaste kuggarna i laget.


– Han är tillbaka och tränade både i torsdags och igår. Förhoppningsvis är han i sådan form att han kan vara med nu.


nyarsbandy.jpg

Bookmark and Share

Webdoc CMS