MENY

En ”lillebror” med allsvensk styrka

Rörstrandsporslin, brottare, dansband, ett gammalt jaktslott som tidigare rådhus, stora tillverkningsindustrier, en betydande sjöfart och sedan flera decennier ett starkt bandyfäste.; På torget står stadens historisk sett store man Magnus Gabriel de la Gardie staty. Lidköping, som blev stad redan 1446, har förvisso haft och har en del att visa upp.


1931 flyttade den legendariska porslinstillverkaren Rörstrand (grundat 1726) sin verksamhet från Stockholm till Lidköping och slogs ihop med Lidköpings Porslinsfabrik. I mer än sju decennier tillverkades här klassiskt svenskt porslin, inte minst det som kom att kallas det ostindiska som formades av en skärva som plockats upp från den ursprungliga Ostindiefararen Götheborg (förlist 1745).


Som mest sysselsattes omkring 1500 personer av porslinstillverkningen, idag omfattar den ca 150 personer. Det var också på 1930-talet som bandyn i Lidköping startade för att bli den västsvenska bandyns starkaste stödben. 1934 startade Villa Lidköping (egentligen Villa BK) sin verksamhet och bandyn spred sig fort och brett i och omkring staden. 14 klubbar slogs om utrymme på isarna i frusna vikar, i gruvhålor och på Lidan – ån som delar dagens Lidköping i Nya staden respektive Gamla staden. Så småningom utkristalliserades två starka klubbar ur denna massa – Wästerlund och Sjödalen.


1968 blev dessa två ett, Lidköpings AIK hade bildats! En klubb som kvalade till Elitserien 2009 och som i den ofrivilliga rollen som ”lillebror” under alla år både varit konkurrent till och försett Villa Lidköping med duktiga spelare. Man är idag ett etablerat allsvenskt lag och i årets trupp finns en av seriens vassaste målgörare – Johan Karlsson som gjorde fem mål senast mot Tillberga där det blev seger med 8–3. Denna lördag gästar han och laget Tunets IP.


– Han är stort, stark och fullständigt orädd. En spelare att hålla ögonen på alldeles speciellt, kommenterar Peace & Love Citys tränare Thomas Linder.


Lidköpings AIK ligger på femte plats inför helgen. Seriepremiären mot Örebro förlorades med knappa 4–5, det blev förlust även mot västgörakollegan Kungälv men vinster mot såväl Boltic, Katrineholm som Tillberga.


– Den här helgen möter vi lag med mycket spetskompetens och är både rörliga och skridskostarka. det gäller att vi är med ordentligt från start och inte bjuder på något. Serien är oerhört jämn och motståndarna får inte ha något gratis. Vi måste upp med tempot och farten, vi är normalt sett bra på det.


På söndagen väntar säsongens hittills stora överraskning, Åby/Tjureda som är obesegrad i de fyra matcher man spelat. I hemmalaget finns ett orosmoln – Rasmus Linder ligger magsjuk.


– Ett avbräck, men det behöver inte vara av ondo. Andra kommer att ta ett ännu större ansvar, alla i laget klarar det, betonar P & L City-tränaren.


infor_matchen.jpg

Bookmark and Share

Webdoc CMS