MENY

”Att verka utan att synas”

Han gör sällan några mål, inte heller särskilt många målgivande passningar. Men han är ändå en av de viktigaste kuggarna i Peace & Love City Bandy. Ett fundament som står stadigt i match efter match och ofta imponerar med sitt positionsspel.

Det verkar som om Marcus Enberg anammat den miljardstinna Wallenbergsfärens motto ”Att verka utan att synas”. Där stannar jämförelsen, avståndet mellan ett finansimperium och en allsvensk bandyspelares ekonomi går inte att mäta ens i ljusår. Men det går att verka så att det syns och märks i lagnyttan, hos medspelare och hos ledare.

– Det har aldrig varit min styrka att göra mål, svara för assist och synas i ett målprotokoll. Jag lägger krutet på att sätta igång bollen, försöka spela fram andra och göra dem bra. Jag tror slitet uppskattas och jag trivs i den roll jag har, säger Marcus.


Han är född och uppvuxen i Söderhamn, där bandy och bordtennisen skördat stora framgångar. Men bordtennis var inte att tänka på – ”jag är riktigt dålig på pingis” – och släktrötterna förpliktigade. Både pappa Per och farfar Göran har spelat i Broberg, så valet var givet – bandy. Efter bandygymnasium i Edsbyn, där han bland annat var skolkamrat med P & L-backen Kalle Hammar, och spel i Edsbyns P18- och P20-lag flyttade Marcus tillbaka till Söderhamn. Där blev det tre säsonger i A-laget innan han värvades till Borlänge, där han nu gör sin tredje säsong.


– Jag ville testa något nytt och det kändes rätt att komma hit. Första säsongen fick jag ju vara med om att vinna Supercupen, kommenterar han.


Banden till Söderhamn har han ändå svårt att släppa.


– Skärgården är väldigt vacker med massa små öar (ca 500, red.anm) och jag är där varje sommar. Mina föräldrar har stuga på en av öarna.


Marcus siktar på att bli brandman men jobbar idag som saneringstekniker, vilket kortfattat kan beskrivas som att städa upp efter andra och ställa allt till rätta så gott det går. Fast nu gäller det närmast att hålla rent och se till att helgens motståndare, två tungviktare, på Tunet inte får ställa till med för mycket elände. Gripen Trollhättan BK, bildad 1936 och som spelade i Elitserien 2016–2017, i lördagsmatchen och klassiska IFK Kungälv, som startades 1940 och har 31 säsonger i högsta serien, står för motståndet.


– Två tuffa matcher mot lag som kommer ifrån trakter med väldigt stark bandykultur. Vi har haft det motigt ett tag, men allt nytt vi nöter in kommer att ge resultat. Det här är ett fint gäng, säger Marcus Enberg, synbart verksam som lojal och stark lagspelare.

/Gugge Häglund


Lördagens match börjar 15.00. På söndag är det avslag kl 14.00. Båda matcherna går att se live på www.bandyallsvenskan.se


marcus.jpg

Marcus Enberg, en lagspelare som gör enorm nytta utan att synas särskilt ofta i mål och poängprotokoll. I fjol blev det fyra fullträffar, han siktar på fem (!) den här säsongen.

Bookmark and Share

Webdoc CMS