MENY

Annandagsbandy och derbydags

Bandyn har nationella förbund i alla världsdelar, men Sverige har något ingen annan har – annandagsbandy! Länge förknippad med portfölj, spetsat kaffe, glögg eller annat starkt och ett för många både givet och tvunget avbrott i den matstinna helgen.


Allt började den 26 december 1930 med Tomtedansen mellan de båda Karlstadslagen IF Göta och Slottsbron. Det som sattes igång i Karlstad gick inte att stoppa. I de högsta serierna är 26 december numera synonym med derbymatcher i de högsta serierna. Både Falu BS och Peace & Love City har hittat rytmen i sin daladans. Falun gjorde det tidigt medan Peace & Love City dansade i baktakt i de första serieomgångarna. Första derby spelas på Lugnet i Falun.

Falu BS har imponerat stort hittills och ligger tvåa i den allsvenska tabellen för närvarande med 17 poäng, P & L City har 12 poäng och ligger på sjätte plats. Derbyna mellan de båda lagen har varit jämna de tre senaste åren. Borlänge vann båda matcherna 2014–2015, det blev varsin seger 2015–2016 och i fjol slutade det första derbyt oavgjort 4–4 på Tunet. Det andra vann Falu BS med 8–2 hemma på Lugnet. Revanschlustan för P & L City behöver inte förklaras mer än så.

– Klart att vi är motiverade och vi har tagit ut ett lag vi tror på. Mycket har hänt på ett år. Vi har haft en bra stämning och laganda från början. Nu börjar det vi tränat på falla på plats och vi har utvecklat nya saker och sådant vi inte tyckt att vi varit riktigt bra på tidigare, säger Jocke Nyström, assisterande tränare i P & L City.


Han är försiktig inför det första derbyt.


– Hur bra saker man än gör så finns det ju något som heter motståndare; som kanske gör saker ännu bättre eller har en bättre dag än vi för tillfället.
Men det kan räcka långt att följa det Henry Ford, billegendaren, sa en gång.


”Min bäste vän är den som tar fram det bästa ur mig.” Gäller individen, gäller ett lag.


Annandagens match på Lugnet börjar kl. 13.15.


derby.jpgBookmark and Share

Webdoc CMS