MENY

Somalia Bandy

Efter premiären på filmen Trevligt folk har det kommit en del frågor om hur Somalia bandy kom till. Här nedan finns historien som inleds med en liten bakgrundsbetraktelse.


År 2003 publicerade professor Richard Florida boken "The rise of the creative class". Han föreläste också i Sverige. Starkt förkortat handlar hans bok om vilka förutsättningar som krävs för att ett samhälle skall skapa tillväxt. Florida förespråkar ett öppet samhälle baserat på de tre T:na: Teknologi, Talang och Tolerans. Genom att indexera T-na kan han beräkna en stad eller regions förmåga att skapa tillväxt. Vid ett besök i Göteborg pekde Florida ut stora delar av Sverige som dåligt och Dalarna som sämst enligt sina indikatorer. Det var en utmaning som heter duga! Skulle det gå att ändra på och i så fall hur?

Så gick det till.

2010 blev jag tillfrågad om att bli ordförande i Borlänge Bandy. Klubbens A-lag hade vunnit division 1 och skulle ta steget upp i Allsvenskan. Hade vi något där att göra?


Innan jag åtog mig uppdraget som ordförande funderade jag ett tag. Jag gjorde en seriepyramid på svensk bandy och konstaterade att Borlänge har förutsättningar för att finnas med på elitnivå. Men det måste till en hel del. Ett A-lag räcker inte. Under min analys trillade polletten ned. Jag skulle tillämpa Floridas teser på bandyn.


Ett problem var att Borlänge inte är någon bandystad. Det gällde alltså att få till bandysnack på stan. 


Jag brukade skoja med min kompis, Jan-Olov Lundberg, integrationsansvarig på Borlänge kommun, om varför jag engagerade mig i bandyklubben.


"Vi skall etablera oss som elitlag. Vi skall bygga en inomhushall där vi kan spela bandy. Vi skall jobba med integration för att bredda underlaget för spelarrekrytering och när vi har byggt hallen skall vi ordna ett pojk-VM där invigningsmatchen spelas mellan ett somaliskt och ett kurdiskt landslag".


Idén var inte så långsökt eftersom vi redan hade Dalkurd, fotbollsklubben som ibland kallas för det kurdiska landslaget, i stan.

Sedan var det bara att köra efter Floridas tre T.n.


Frågan om Teknologi är ganska enkel.


Dom lag som har hall dominerar svensk bandy. Det behövs en stor hall i Borlänge. Under en tid fanns det i Kupolen men sedan 1995 när man byggde ut Kupolens köpcentrum finns det ingen. Vi jobbar med frågan. Borlänge har förutsättningar för att bygga Sveriges energismartaste bandyhall. Läs vad Dalarnas tidningar skrev 2011.


Talang är inte något problem i en idrottsstad som Borlänge. Det finns massor av framgångsrika idrottsutövare i stan. I vårt A-lag som spelar i Allsvenskan är det mest Borlängekillar som spelat ihop sedan knattetiden. Det finns många talanger i vår ungdomsverksamhet och vi har bra tränare och engagerade föräldrar som jobbar med våra ungdomslag sedan många år. 


Tolerans var lite trickigare.

Trots att Borlänge under många år haft stor arbetskraftsinvandring och tagit emot många flyktingar såg man sällan invandrarbarn på våra träningar. Alla kommunens skolor kom någon gång varje vinter på besök till Tunet. Vi hade skridskor, hjälmar och klubbor att låna ut men några bandyspelare blev det inte. Skridskoåkning var svårt nog och det fanns inga förebilder. 


Då dök Patrik Andersson upp. Vi träffades på Almas café i slutet av november 2012. Patrik hade hört idén om ett somaliskt landslag men ville göra saker fortare och större. Han tyckte att vi skulle skicka ett somaliskt bandylag till bandy-VM i Irkutsk redan 2014. Patrik trodde att det skulle intressera media och kanske gå att få till ett TV-program av. Eftersom jag pratat om Somalia bandy i flera år var det bara att haka på. En så galen idé kunde inte misslyckas. Vi bestämde att Patrik skulle ta hand om media och att jag skulle sköta verkligheten. Min gamle bandykompis Johnny Edman hängde också på och Patrik fick en projektanställning för att utveckla idén om Somalia Bandy.  


Vi kände alla Pelle Fosshaug som var vårt givna val som landslagstränare och han nappade oväntat lätt.


För att få tag på spelare till tog vi kontakt med ledarna i Swesom, en somalisk fotbollsklubb som finns i Borlänge. Då föll det mesta på plats. Dom hade funderat på vad deras killar skulle syssla med på vintern och tyckte att bandy kunde vara värt att prova.

 

Johnny och Patrik bokade ett möte med Swesoms fotbollskillar och frågade om dom ville börja spela bandy. Intresset var väl inte så stort men när Patrik sade att dom kanske skulle komma med i TV ökade intresset markant. 


Den 17 mars 2013 åkte 5 somaliska grabbar med mig till Friends Arena för att se sitt livs första bandymatch. Att det var SM-final med publikrekord och hög stämning på is och läktare gjorde inte saken sämre. Killarna bestämde sig: Bandy var coolt! Några av dom är fortfarande med i laget. 


Redan då fanns ett filmteam på plats. Det var SVT som nappat på idén och tänkte göra ett program. 


När Patrik och jag träffade representanter för Internationella Bandyförbundet och fick veta kraven för att Somalia skulle få delta i VM fick vi klart för oss att VM-spel i bandy inte är så dyrt. Arrangörerna gör ett stort åtagande för uppehälle och lokala kostnader. 


Genom en somalier som jobbat på Borlänges integrationsenhet fick vi kontakt med Somalias idrottsminister. Han såg till att den somaliska olympiska kommittén skrev på ansökan om medlemskap i Internationella Bandyförbundet för Somalias bandyförbund. 


Sedan exploderade Somalia bandy i media. Intresset var stort vid första presskonferensen på Tunet den 13 maj 2013. 


En del länkar till vad som skrevs finns under Media i vänsterspalten.

"Årets mest oväntade nyhet" skrev Aftonbladet. 


Många TV- och filmbolag hörde av sig med olika förslag. 


Upptaktsträffen med spelarna hölls den 24 juni 2013 och det var första gången Filip och Fredrik var med. Där börjar filmen "Trevligt folk". 


Vid träffen berättar Pelle Fosshaug om vad som krävs för att bli bra i en idrott. Killarna var helt på det klara med att det krävdes träning. Sedan juni 2013 har dom tränat 3-4 gånger i veckan. En viktig del i träningen första sommaren var att åka rullskridskor som vi fick hjälp med av Dala Active Skaters.

 

Sedan första isträningen var det Cia Embretzen som skötte det praktiska kring logistik, träning och material. Först som sist måste det sägas; utan Cia hade det aldrig funnits något Somalia Bandy. Hon gjorde ett fantastiskt jobb!


När laget kom på is var det oftast fler än 20 killar på varje träning. Alla ville bli en av dom 17 i truppen. Hjälmar, klubbor och skridskor som vi kunde låna ut hade vi sedan tidigare och Pelle Fosshaug hjälpte till med att skaffa mer. Fram till slutet av januari 2014 pågick träningen för fullt. Inget väder var för dåligt för att träna. Under tiden planerades resan till Irkutsk med allt vad det innebär i frågor om visum och annat. Visum blev klart i sista minuten och passen levererades till Arlanda timmen innan planet lyfte mot Moskva.


Det kan bli riktigt kallt i Sibirien i slutet av januari och början av februari då VM spelades. Vi tackar Svenska Bandyförbundet för hjälp med utrustningslistor och avlagda prylar!  


Alla var fullt medvetna om att laget på den korta tid som man haft för träning inte skulle skörda några sportsliga framgångar men resan handlade om att se och lära.


Målet var att laget skulle göra ett mål och det nåddes med råge. Det blev hela 3 pytsar av vilket ett var en gåva från Mongoliet.

Historisk första målskytt var Anwar Hared, vår förstärkning från Canada.


Filmen "Trevligt folk" hade premiär i januari 2015 och blev Sveriges mest visade under 2015. Att filmen och all uppmärksamhet i media väckt bandyintresse i nya grupper är helt klart. 


En höjdpunkt efter hemkomsten från Irkutsk var i juni 2014 när spelare och ledare hyllades i ett utsålt Globen då Filip & Fredrik höll sin sista podcast.  


Nu har Somalia bandy spelat tre VM i Ryssland. Dom är mycket populära där och det lag som drar mest publik i B-gruppen. 2017 väntar VM i Sverige. 


Vad har hänt med filmen efter att den gått klart på bio? En hel del faktist. Teskedsorden har köpt rätten att visa den för alla elever i Sverige i klass 8 och har också gjort ett lärarmaterial.


Vi hoppas att det blir tryck på Skridskokul och bandyskolor i hela landet i vinter. Kommer vi att få se bandyentusiaster från nya grupper av svenskar på läktarna? När får vi se somaliska tjejer lira bandy-VM? Blir det rentav en bandyhall i Borlänge? 


Ingen vet, men jag tror ändå att vi har ökat toleransen i Borlänge för människor med annat ursprung.  


Vi skriver bandyhistoria!


Hur det gick i VM 2014, 2015 och 2016 kan du se på länkarna nedan. 


Länk till resultat och matchrapporter 2014.


Länk till VM 2015

 

Länk till Wikipedia om Bandy-VM 2016


Länk till spelschema VM 2017 


Vill du stödja Somalia Bandy?

Somalia Bandy drivs som en sektion med egen styrelse inom Borlänge Bandy. Det finns (har aldrig funnits) några andra intäkter än från sponsorer och medlemmar. Om du läst ända hit så tycker jag att du skall bli stödmedlem i Somalia Bandy.


Sätt in minst 200 kr på bg 547-5975 eller swisha till 123 418 25 23. Pengarna går oavkortat till utrustning och verksamhet och till kommande VM-satsningar. Dina pengar behövs!


En gång till:


Bankgiro 547-5975

Swish 123 418 25 23


Somalia bandy har också en egen hemsida, www.somaliabandy.com 


/Hans Grandin


Kontaktperson Somalia Bandy:

Mahad Musse mlm.mahad@gmail.com 072-775 4725
Ordförande


Kontaktperson Borlänge Bandy:

Hans Grandin, 070-541 5515 hans.grandin@borlangebandy.se

 

Bookmark and Share

Länk till Somalia Bandy's egen hemsida


webb-somalia-bandy-250x290.jpgSponsorer till Somalia Bandy

Klubbmarke_trsp1.gif

PelleF.jpg

PELLE FOSSHAUG

Trevligt_folk_-_symbol_360.jpg

logo_sc.png


Stöd också gärna

bissen.pngWebdoc CMS