Historik

Borlänge Bandyklubb bildades 1946. Det påstås att det skedde när IK Brage lade ner sin bandysektion. Det är det år vi använder för att ange klubbens ålder.

Längre tillbaks i tiden fanns det fler föreningar som spelade bandy i Borlänge. Klubbar man minns utom Stora Tuna IK är Astoni och Islingby.

Säsongen 1981-82 bildades Borlänge St. Tuna BK genom att Stora Tuna IK och Borlänge Bandyklubb slog ihop sina påsar och bildade Borlänge Bandy.

Den nya klubben startade i div II och var snubblande nära att vinna denna serie första året. Tränare var Gunnar Eltin och lagledare Göte Berglund. Det var Gunnars förtjänst att så många ungdomar fick chansen till A-lags spel.

Talanger som Pelle Fosshaug, Stefan Olsson, Mats Sjöö, m.fl. som då endast var 16-17 år gamla när de fick plats i startelvan.

Satsningen på ungdom innebar att Stefan Olsson fick chansen till spel i juniorlandslaget. Stefan Olsson blev klubbens förste landslagspelare och fick vara med om att bli juniorvärldsmästare.

Bengt Rogström efterträdde Gunnar Eltin som tränare. Bengt var också ansvarig för juniorlandslaget vilket ledde till att ytterligare några juniorer som Stefan Fröbom, Stefan Birath, Christer Andersson och allsvenske Bengt Jonsson från Broberg kom till klubben. Vips så vann vi div II och avancerade till div I där vi under ett antal år var med och fajtades om serieseger och kval till allsvenskan (nuvarande elitserien).

Det var år där de allsvenska lagen fick upp ögonen för våra talanger. Värvningskarusellen var i full gång och alla ville roffa åt sig. Borlänge fortsatte att spela ett antal säsonger till i div I under tränaren Torbjörn Karlsson (från Sandviken) Tyvärr blev åderlåtningen för stor under dessa år så vi ramlade ur div I och hamnade i tvåan. Där har laget spelat under många år med blandade framgångar.

Nuvarande hemmarena Tunets IP byggdes på 1960-talet. Andra ställen där det spelats bandy är Hagavallen, Läroverksvallen, Kvarnsvedens IP och Islingby IP. År 2006 invigdes den konstfrusna banan på Tunet bland annat genom att klubben arrangerade Dam-VM. Konstfruste var ett mål som klubben arbetat hårt med under många år. Utan det hade nog bandyn varit död i Borlänge.

2008 bestämde styrelsen att ändra kurs och verkligen satsa på egna spelare och de juniorer som kom fram. Tränaren Karl-Axel Jonsson fick ett angenämt problem att slussa in dessa juniorer bland äldre etablerade spelare. Säsongen 2008-2009 hamnade vi någonstans i mitten av div I. Med några nya spelare som Johan Rubensson från Falu BS (tidigare bl a Örebro), återvändande Johan Eltin från Karlsbyheden och Erik Stoor som komm tillbaks från Falu BS blev säsongen en succé. En blandning av äldre och unga hungriga spelare ledde till serieseger, ett år för tidigt enligt planerna, men helt i sin ordning för att kunna utveckla dessa unga talanger vidare.

2010-2011 blev det för första gången spel i allsvenskan under ledning av tränaren Anders Hedlund. Anders med Borlänge som hemmaklubb men med meriter som spelare i Västerås, Falu BS som Örebro i elitserien var kanske lite oprövad som tränare. Anders lyckade inte hålla laget kvar i allsvenskan detta år. Kanske räckte inte spelarmaterialet till? Orutinen hos de unga spelarna lyste igenom i många av matcherna.

Året 2011-12 spelade vi i div 1 och marscherade rakt igenom serien utan en enda förlust!

2012-13 var vi tillbaks i Bandyallsvenskan där vi nu spelat i tre säsonger och varit bland de 5 bästa varje år. Vi kan stoltsera med att vår satsning på egna ungdomar med några spetsvärvningar och hårt arbete gjort att vi tror på ytterligare framgångar!

Ser man tillbaka på klubbens historia kan man inte glömma att klubben faktiskt tagit ett SM-guld. Detta var för veteraner och det var säsongen 1985/86, men ändå! Namn som Kjell Brus, Christer Unemar, Lars Wettergren, Bo Norrström, Bill-Arne Andersson, Jan-Olov Stenback, Kalle Börjesson, Hans Grandin, Mats Eltin mfl lyckades detta år besegra Hammarby i finalen. Hittills enda SM-guldet men förhoppningsvis inte det sista!

Utöver allt som här skrivits om seniorverksamheten är det värt att nämna vår ungdomsverksamhet med vår ungdomscup i högsätet. Borlänge Bandy Cup är en av Sveriges största ungdomsturneringar för pojkar i 12-13 års åldern.  Turneringen har spelats varje år sedan 1985 och har nu funnit sin form med 20 deltagande lag. Cupen spelas runt första helgen i februari månad.

//Mats Eltin

Webdoc CMS